Previous Project Next Project

Architecture

English

CRÈCHE AND MULTI-PURPOSE CENTRE

CAPRICORN, CAPE TOWN, SOUTH AFRICA

César Besada, Ilze Wolff, architects.
Private commission, 2008.

The site of the new centre is located in Vrygrond, an informal settlement near Muizenberg. It will function as a multipurpose centre, with activities such as: crèche for 80 children, training classrooms for adults, youth office, office for neighbourhood security and community meeting space.

The project tries to solve the problem of getting the maximum internal volume and usable area, by using 6 meter and 12 metres long shipping containers. By stacking the containers in the way that we have, it allows for the private functions to be in the containers and the spaces in between to be freed up for multi purpose use. Therefore, the double volume in between the containers, lit by glazed panels and covered by a simple roof, creates the main space. A children's reading area faces the garden to the north.

The decision of placing the containers in two levels allows the building to be a landmark in a very flat landscape of single-level buildings. Therefore the centre will enjoy the view of the mountain, and have adequate levels of sun and ventilation. In addition, the containers sit on a concrete platform which extends out towards Drury road and forms a community plaza.

Spanish

GUARDERÍA Y CENTRO MULTIFUNCIONAL

CAPRICORN, CIUDAD DEL CABO, SUDÁFRICA

César Besada, Ilze Wolff, arquitectos.
Encargo privado, 2008.

El solar del Nuevo centro se encuentra en Nyanga, un desarrollo urbano informal en la llanura próxima a Muizenberg, cerca de la costa del Índico. Se trata de un edificio multifuncional, con actividades como: guardería para 80 niños, aula para adultos, centro juvenil, oficina de seguridad del barrio y centro de reunión para los vecinos.

El proyecto trata de dar una respuesta al problema de lograr un volumen interior máximo, utilizando contenedores de transporte marino de 6 y 12 metros. Su disposición permite ubicar las funciones privadas en el interior de los contenedores, a la vez que crear un espacio intermedio libre para diversos usos comunes. Asi, el doble volumen entre los contenedores, iluminado por paneles de vidrio y cubierto con una estructura ligera, funcionará como el espacio principal. Una zona de lectura para niños se abre al jardín, hacia el norte.

La decisión de ubicar los contenedores en dos niveles contribuye, además, a crear un hito en un entorno plano de edificios únicamente de planta baja. El centro disfrutará así de las vistas de la montaña, y de niveles apropiados de soleamiento y ventilación. Además, los contenedores se ubican sobre una plataforma de hormigón que se extiende hacia el exterior en Drury road, conformando una plaza pública.