Previous Project Next Project

Architecture

English

CRÈCHE AND MULTI-PURPOSE

CENTRE NYANGA, CAPE TOWN, SOUTH AFRICA

César Besada, Ilze Wolff, architects.
Private commission, 2008.

The site of the new centre is located in Nyanga, an informal settlement on the Cape flats. It will function as a multipurpose centre, with activities such as: a crèche for 80 children, training classroom for adults, diabetic centre, food storage depot and neighbourhood meeting space.

The project tries to solve the problem of getting the maximum internal volume and usable area, by using five shipping containers, 12 metres each, which have been donated to the community. By stacking the containers in the way that we have, it allows for the private functions to be in the containers and the spaces in between to be freed up for multi purpose use. Therefore, the double volume in between the containers, lit by 4 glazed panels and covered by a simple roof, creates the main space.

The decision of placing the containers in two levels contributes, in addition, to provide a landmark in a very flat landscape of single-level buildings. The centre then, will enjoy the view of the mountain with appropriate levels of sun and ventilation.

Spanish

GUARDERÍA Y CENTRO MULTIFUNCIONAL

NYANGA, CIUDAD DEL CABO, SUDÁFRICA

César Besada, Ilze Wolff, arquitectos.
Encargo privado, 2008.

El solar del Nuevo centro se encuentra en Nyanga, un desarrollo urbano informal en la llanura próxima a Ciudad del Cabo. Se trata de un edificio multifuncional, con actividades como: guardería para 80 niños, aula para adultos, centro para diabéticos, almacenamiento de comida y centro de reunión para los vecinos.

El proyecto trata de dar una respuesta al problema de lograr un volumen interior máximo, utilizando cinco contenedores de transporte marino de 12 metros, que han sido donados a la comunidad. Su disposición permite ubicar las funciones privadas en el interior de los contenedores, a la vez que crear un espacio intermedio libre para diversos usos comunes. Asi, el doble volumen entre los contenedores, iluminado por 4 paneles de vidrio y cubierto con una estructura ligera, funcionará como el espacio principal.

La decisión de ubicar los contenedores en dos niveles contribuye, además, a crear un hito en un entorno plano de edificios únicamente de planta baja. El centro disfrutará así de las vistas de la montaña, y de niveles apropiados de soleamiento y ventilación.