Previous Project Next Project

Architecture

English

HOUSE WOLFF

OBSERVATORY, CAPE TOWN, SOUTH AFRICA

Ilze Wolff in association with Noero Wolff, architects.
Own house. 2005-2008. Built.
Major renovation of a Victorian house.

The design for this house is centred around re-adapting the Cape Victorian single storey row-house, for contemporary living. A 10x10 m room is inserted at the rear of the house. The large room is made continuous by red walls connecting all the functions within the space, a timber deck that connects the living room to a courtyard and a roughly finished concrete slab that connects the old part with the new. A large, oversized glass sliding door brings northern light right into the furthest part of the living room during winter, while the slight overhang prevents too much sun entering the house during summer.

A yellow stair, mysteriously lit from one side, leads one up towards a main bedroom-bathroom suite located within the existing generous roof space.

Two steel framed ‘eyes’ on the southern façade bring light onto the red walls, accentuating the rough texture of the new plaster.

Great consideration was given in creating an overall balance between smooth textures and rough textures; direct light and mysterious light; old fabric and new intervention.

Spanish

CASA WOLFF

OBSERVATORY, CIUDAD DEL CABO, SUDÁFRICA

Ilze Wolff en asociación con Noero Wolff, arquitectos.
Casa propia. 2005-2008. Construida.
Reforma integral de una casa victoriana.

El diseño para esta casa se centra en la readaptación de una vivienda victoriana de Ciudad del Cabo, modelo de casa urbana de planta baja, para su uso como residencia contemporánea. Un gran espacio de 10x10 m se inserta en la parte trasera de la casa. Esta gran habitación se delimita por: muros continuos rojos que envuelven y conectan las diversas funciones, pavimento de madera que enlaza el espacio de estar con el patio, y losa de hormigón visto que integra la parte nueva con la antigua. Una gran puerta corredera de vidrio introduce luz en la zona de estar en invierno, mientras que el voladizo la protege del sol en verano.

Una escalera amarilla, misteriosamente iluminada desde uno de sus laterales, sirve de acceso a la planta del dormitorio principal, localizada en el generoso espacio bajo la cubierta. Como grandes ojos, dos ventanales de acero atrane la luz hacia los muros rojos, acentuando la textura áspera del nuevo mortero.

Se ha dado gran importancia a la creación de un equilibrio entre texturas suaves y rugosas, luces directas y misteriosas, partes antiguas e intervención nueva.