Previous Project Next Project

Architecture

English

SPACE CONCEPT – SOUTH AFRICAN PAVILLION

WORLD EXPO, OSAKA, JAPAN

Ilze Damon
Student Project, 2004. Unbuilt

The project was part of a design and theory elective run by Alta Steenkamp at the University of Cape Town. The objective of the elective was to conceptualise a formal architectural idea based on a particular theoretical movement. The design of the South African pavilion was based on the principles of the De Stijl movement as per the works of Piet Mondrian and the writings of Theo van Doesburg.

The project tries to give a 3-dimensional architectural understanding of planar elements as expressed by the protagonists of the De Stijl movement. The building is entered down a long ramped surface as most of the pavilion is underground. Light and vegetation enter the building from the top and washes down the sides of the concrete walls. One experiences the building by walking through an exhibition space to enter a small theatre. Next to the theatre is a gallery where light is brought down by large “crystals” that puncture the roof.

Spanish

CONCEPTO ESPACIO – PABELLÓN DE SUDÁFRICA

EXPOSICION UNIVERSAL, OSAKA, JAPÓN

Ilze Damon.
Proyecto de estudiante, 2004. No construido.

El proyecto forma parte de un curso electivo de diseño y teoría liderado por Alta Steenkamp en la Universidad de Ciudad del Cabo. El objetivo del curso consistía en conceptualizar una idea arquitectónica formal basada en una corriente teórica concreta. El diseño del pabellón de Sudáfrica se inspira en los principios del movimiento De Stijl, donde destacaron Piet Mondrian y Theo van Doesburg.

El proyecto trata de dotar de entidad arquitectónica tridimensional a elementos planos desarrollados por De Stijl. El acceso al edificio se produce descendiendo a través de una larga superficie en rampa, dado que la mayor parte del pabellón se desarrolla bajo tierra. La luz y vegetación exterior penetran en el edificio desde la parte superior, bañando los muros de hormigón visto. El edificio se experimenta caminando a través de un espacio expositivo, desde el que se accede a un pequeño teatro. Junto a éste se encuentra una galería de exposiciones, en la que la luz entra atravesando unos grandes bloques de cristal insertados en la cubierta plana.